Sposób przygotowania:
Klops domowy
Bułkę namoczyć w wodzie i lekko odcisnąć. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i przesmażyć na maśle, przez 5 minut. Mięso wypłukać, pokroić w kawałki i razem z bułką zemleć. Dodać całe jaja, zrumienioną cebulę z pieczarkami razem z masłem ze smażenia, sól , pieprz i dokładnie wymieszać na jednolitą masę , dodać bułkę tartą i natkę pietruszki . Uformować gruby wałek. Do brytfanny lub żaroodpornego naczynia włożyć tłuszcz, a następnie uformowany klops. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec około 1 godziny, polewać sosem, a wyparowany sos uzupełniać wodą. Tak przygotowany klops pokrojony w cienkie plasterki, można podawać do pieczywa lub pokrojony w grube plastry i polany sosem z pieczeni podawać na gorąco z ziemniakami lub kaszą .