Sposób przygotowania:
Klops wołowy z dodatkamiWykonanie klopsa wołowego:
Mielimy umytą wołowinę. Dodajemy dwa jaja. Szczypior myjemy i kroimy drobno dodajemy do wołowiny. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce, podsmażamy na patelni i ostudzone dodajemy do mięsa wołowego. do szklanki wsypujemy bułkę tartą i zalewamy mlekiem by napęczniało nam. Składniki łączymy ze sobą , dodajemy jajo sól i pieprz, wyrabiamy.
Formę keksową smarujemy oliwą i wkładamy farsz. Pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. Sprawdzam patyczkiem klopsa, kiedy wierzch jest zarumieniony wbijam wykałaczkę , wypływa z niego przezroczysty sok. Wiem, że jest już gotowy.
Podałam z młodymi ziemniaczkami i dodatkami w postaci marynowanych pieczarek ogórków i buraczków.