SUPERPRZEPIS

Klops wołowy z dodatkami

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Klops wołowy z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Kochani mam dla was coś dobrego. Mięsko z pieczarkami i szczypiorkiem. Danie dla smakoszy i mięsożerców.

Składniki:

Klops wołowy z dodatkami

Składniki na klops wołowy:

  • Składniki na klops wołowy:

 

Sposób przygotowania:

Klops wołowy z dodatkami

Wykonanie klopsa wołowego:

Mielimy umytą wołowinę. Dodajemy dwa jaja. Szczypior myjemy i kroimy drobno dodajemy do wołowiny. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce, podsmażamy na patelni i ostudzone dodajemy do mięsa wołowego. do szklanki wsypujemy bułkę tartą i zalewamy mlekiem by napęczniało nam. Składniki łączymy ze sobą , dodajemy jajo sól i pieprz, wyrabiamy.
Formę keksową smarujemy oliwą i wkładamy farsz. Pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. Sprawdzam patyczkiem klopsa, kiedy wierzch jest zarumieniony wbijam wykałaczkę , wypływa z niego przezroczysty sok. Wiem, że jest już gotowy.
Podałam z młodymi ziemniaczkami i dodatkami w postaci marynowanych pieczarek ogórków i buraczków.

Klops wołowy z dodatkami
Mielimy umytą wołowinę . Dodajemy dwa jaja .
Klops wołowy z dodatkami
Szczypior myjemy i kroimy drobno dodajemy do wołowiny .
Klops wołowy z dodatkami
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce, podsmażamy na patelni i ostudzone dodajemy do mięsa wołowego.
Klops wołowy z dodatkami
Formę keksową smarujemy oliwą i wkładamy farsz . Pieczemy przez godzinę w 200 stopniach.