Sposób przygotowania:
Klops z pieczarką
Najpierw mięso ( miałam gotowe zmielone ze sklepu, niestety nóż od maszynki tępy jak wół i trzeba szukać gdzieś, by ktoś naostrzył) wykładamy z pojemnika i wkładamy do miski.
Wbijamy dwa jaja.
Dodajemy bułkę tartą ( do szklanki wsypujemy 3 łyżki bułki tartej wlewamy wodę tak, aby zakryła bułkę i mieszamy, pęcznieje).
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce i smażymy na oliwie z oliwek.
Ostudzone pieczarki dodajemy do reszty składników.
Teraz doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy składniki.
Połowę farszu wkładamy do formy 12 x 22 ( kek-sówka) wysmarowanej oliwa z oliwek.
Dociskamy kapelusze pieczarek po całej długości i przykrywamy drugą połową farszu.
Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach.
Podajemy na gorąco z chlebem ziemniakami lub frytkami .