lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Klops z pieczarką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny, bardzo aromatyczny klops z mięsa wołowego z dodatkiem pieczarek. Doskonały dodatek np. do chleba.

Klops z pieczarką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Klops z pieczarką

Składniki na klopsa:

Sposób przygotowania:

Klops z pieczarką
 Najpierw mięso ( miałam gotowe zmielone ze sklepu, niestety nóż od maszynki tępy jak wół i trzeba szukać gdzieś, by ktoś naostrzył) wykładamy z pojemnika i wkładamy do miski.
Wbijamy dwa jaja.

Dodajemy bułkę tartą ( do szklanki wsypujemy 3 łyżki bułki tartej wlewamy wodę tak, aby zakryła bułkę i mieszamy, pęcznieje).

Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce i smażymy na oliwie z oliwek.

Ostudzone pieczarki dodajemy do reszty składników.

Teraz doprawiamy solą i pieprzem.

Mieszamy składniki.

Połowę farszu wkładamy do formy 12 x 22 ( kek-sówka) wysmarowanej oliwa z oliwek.

Dociskamy kapelusze pieczarek po całej długości i przykrywamy drugą połową farszu.

Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach.

Podajemy na gorąco z chlebem ziemniakami lub frytkami .
Klops z pieczarką
mięso wykładamy z pojemnika i wkładamy do miski. Wbijamy dwa jaja. Dodajemy bułkę tartą ( do szklanki wsypujemy 3 łyżki bułki tartej wlewamy wodę tak aby zakryła bułkę i mieszamy , pęcznieje).
Klops z pieczarką
Pieczarki myjemy , ścieramy na tarce i smażymy na oliwie z oliwek
Klops z pieczarką
Połowę farszu wkładamy do formy 12 x 22 ( kek-sówka) wysmarowanej oliwa z oliwek.
Klops z pieczarką
Dociskamy kapelusze pieczarek po całej długości .
Klops z pieczarką
przykrywamy drugą połową farszu. Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach :) Podajemy na gorąco z chlebem ziemniakami lub frytkami .