Sposób przygotowania:
Klops z grzybami i kaparami.
Mięso opłukać w bieżącej wodzie,osuszyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z obraną, umytą i pokrojoną w piórka cebulą. Dać jajko,doprawić ziołami,solą i pieprzem. nadziewać środek mięsa namoczonymi i posiekanymi grzybami oraz kaparami. Zakryć nadzienie resztą mięsa, rozgrzać olej w brytfannie i położyć na skwierczącym oleju klops, przedtem wysuwając brytfannę do połowy z piekarnika, po czym zakryć przykrywką naczynie z daniem. Piec ok.godziny,międzyczasie obracając klops na drugą stronę przy pomocy obu łopatek kuchennych. Po upieczeniu wyjąć brytfannę z mięsem, przenieść klops na duży półmisek i podawać z mini pyzami lub kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.