beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Klops z  marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Klops z  marchewką

Składniki:

Klops z  marchewką

 

Sposób przygotowania:

Klops z  marchewką
Obrać i  opłukać cebulę, drobno posiekać i  podsmażyć na złoty kolor na margarynie. Marchew oczyścić i  oskrobać. Mięso wymieszać z  surowym jajkiem, cebulą, bułką tartą, solą i  pieprzem, następnie wyrobić na jednolitą, pulchną masę, której cienką warstwę układamy na stolnicy. Na wierzchu ułożyć marchewkę. Uformować podłużny klops zwijając brzegi masy do środka, a  marchewkę zostawić w  środku. Klops włożyć do prodiża lub umieścić na blasze wyłożonej aluminiową folią. Wówczas mięso z  wierzchu także przykrywamy folią. Piec w  średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 1  godzinę. Upieczone plastry podawać z  kaszą i  kiszoną kapustą.