Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Książka Kucharska: Kuchnia grecka po naszemu

Klopsiki czosnkowo- kminkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cos nowego, zawsze smacznego. Podajcie z ryzem lub drobnym makaronem a dla dzieciakow swietnie pasuje z pure.

Klopsiki czosnkowo- kminkowe

Składniki:

Klopsiki czosnkowo- kminkowe

 

  • 1/2 kg wolowego miesa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 zmielone zabki czosnku
  • 1/2 plaskiej lyzeczki kminku
  • ok 250 gram osrodki z bulki krakowskiej lub chleba
  • sol,
  • 1-2 lyzki oliwy z oliwek
  • do sosu
  • ok. 300 gram przecieru pomidorowego
  • 2-3 szklanki wody
  • 1 lyzka masla
  • 1 cukier waniliowy
  • sol

Sposób przygotowania:

Klopsiki czosnkowo- kminkowe
Mieso mielone mieszamy z jajkiem ,czosnkiem, kminkiem. Osrodke moczymy i odciskamy nie za mocno, dodajemy do mielonego. Doprawiamy sola i oliwa. Mieso przykrywamy folia i odstawiamy do lodowki na godzine aby naszlo smakiem. Zaczynamy gotowac sos. Z miesa formujemy podluzne klopsiki i dodajemy do sosu. Gotujemy ok. 40 min na srednim ogniu