agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Klopsiki drobiowe w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pulpety drobiowe w sosie lekkostrawne, delikatne i smaczne

Klopsiki drobiowe w sosie

Składniki:

Klopsiki drobiowe w sosie

 

  • mięso mielone drobiowe 1 opak
  • bułka czerstwa 1 szt
  • woda 1/2 szklanki
  • cebula 1 szt
  • sól 2 szczypty
  • pieprz 2 szczypty
  • sos pieczeniowy jasny 1 opak
  • koperek 3 gałązki
  • jajka 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • olej 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Klopsiki drobiowe w sosie
Przygotować niezbędne składniki na pulpety. Mięso mielone włożyć do miski, bułkę czerstwą namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć dokładnie. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , a następnie zeszklić na złoty kolor na oleju. Cebulę, bułkę odciśniętą, jajko surowe, sól i pieprz dodać do mięsa mielonego, wymieszać i wyrobić całość na jednolitą masę bez grudek a następnie opłukać koperek, posiekać i również dodać do mięsa. Całość wyrobić na jednolitą masę, nadać kształt okrągły, lekko spłaszczony i obtaczać w mące. Pulpety przełożyć do rondelka, podlać niewielką ilością oleju i delikatnie obsmażyć, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować sos pieczeniowy i wlać sos do pulpetów, ewentualnie można zagęścić mąką pszenną wcześniej hartując sos. Zagotować pulpety z sosem. Serwować z kaszami, ryżem lub z ziemniakami.