Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, chilli oczyść z pestek i drobno posiekaj. Bułkę namocz w mleku lub wodzie.

Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym

 

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • sucha kajzerka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • duża puszka krojonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zółta
  • oregano
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, chilli oczyść z pestek i drobno posiekaj. Bułkę namocz w mleku lub wodzie. Do mięsa dodaj cebule, czosnek, jajko, papryczkę chilli, słodką paprykę w proszku i odsączoną bułkę. Wyrób gładką masę i uformuj średniej wielkości pulpeciki. Marchew pokrój w słupki, paprykę w małe kawałki. Na patelni podsmaż warzywa. Dodaj pomidory z puszki, cukier i dopraw do smaku. Włóż klopsiki i dus kilkanaście minut. Posyp na koniec oregano i wymieszaj.