eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Klopsiki Eli w ogórkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczna i pożywna potrawa.

Klopsiki Eli w ogórkowym sosie

Składniki:

Klopsiki Eli w ogórkowym sosie

 

  • 70 dkg mielonego mięsa wołowego(ja robiłam też z wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku(jeśli ktoś lubi może dać więcej)
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • ewentualnie bułka tarta
  • olej do smażenia

 

  • 1 kg ogórków gruntowych(mają lepszy aromat)
  • 30 dkg marchewki
  • 1 duża łyżka masła
  • mąka pszenna(ile się wgniecie do masła-nie może być twarde)
  • 1 peczek koperku
  • 200 ml, śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Klopsiki Eli w ogórkowym sosie
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą,czosnkiem,solą,pieprzem,jajkami(gdy jest za rzadkie dodać trochę bułki tartej),uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć na oleju w małym rondlu z obu stron(olej powinien sięgać do połowy klopsików)na rumiano.Olej ze smażenia klopsików przelać do brytfanny(ilość według uznania),dodać pokrojoną w kostkę marchew i podsmażyć.Do marchwi dodać pokrojone w kostkę ogórki(obrane i pozbawione nasion)podsmażyć,dolać wody i gotować do miękkości,dodać klopsiki,pokrojony koperek,małe kulki zrobione z masła i mąki(zagęszczą sos zamiast zasmażki) i śmietanę,doprawić solą,pieprzem i chwilę pogotować.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.Smacznego!