Sposób przygotowania:
Klopsiki Eli w ogórkowym sosie
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą,czosnkiem,solą,pieprzem,jajkami(gdy jest za rzadkie dodać trochę bułki tartej),uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć na oleju w małym rondlu z obu stron(olej powinien sięgać do połowy klopsików)na rumiano.Olej ze smażenia klopsików przelać do brytfanny(ilość według uznania),dodać pokrojoną w kostkę marchew i podsmażyć.Do marchwi dodać pokrojone w kostkę ogórki(obrane i pozbawione nasion)podsmażyć,dolać wody i gotować do miękkości,dodać klopsiki,pokrojony koperek,małe kulki zrobione z masła i mąki(zagęszczą sos zamiast zasmażki) i śmietanę,doprawić solą,pieprzem i chwilę pogotować.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.Smacznego!