Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Klopsiki na zakąskę imprezową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klopsiki idealne na imprezę jako zakąska

Klopsiki na zakąskę imprezową

Składniki:

Klopsiki na zakąskę imprezową

 

 

  • Zalewa:
  • woda - ok 1 litr
  • ocet-1 szklanka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • olej

Sposób przygotowania:

Klopsiki na zakąskę imprezową
Bułkę zwykłą pszenną namaczam w mleku a gdy nasiąknie odciskam mleko. Mięso mielone mieszam z jajkiem i bułką. doprawiam solą i pieprzem. Ręką wyrabiam malutkie klopsiki. Można obtoczyć w bułce tartej, jednak ja pominęłam ten krok. Wszystkie klopsiki podsmażam na rozgrzanym oleju aż się ładnie zarumienią. W tym czasie robię zalewę. gotuję wodę z octem, łyżeczką soli, cukrem i listkiem laurowym. Cebulę kroję w pół talarki i dorzucam do zalewy. Klopsiki wrzucam delikatnie do gorącej zalewy. Studzę a gdy już porządnie ostygną przykrywam talerzykiem i wkładam do lodówki. Najlepiej podawać po 24h stania w lodówce. Klopsiki odcedzam, nadziewam na wykałaczki i podaję w miseczce.