p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

klopsiki podwójnie kurkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kotlety z mieszanki mięsno-kurkowej

klopsiki podwójnie kurkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

klopsiki podwójnie kurkowe

 

  • 30 dag mięso z indyka,
  • 1 garść kurki świeże,
  • 1 kostka Bulion grzybowy,
  • 3 łyżki śmietana do sosu,
  • 1 łyżka skrobia kukurydziana,
  • 1 szt. jajko

 

Sposób przygotowania:

klopsiki podwójnie kurkowe
1 łyżeczka przyprawa z rozmarynem i pieprzem cayenne,
1 kromka chleb pszenny,
do smaku sól majeranek,
2 łyżki bułki tartej,
Zmielić w maszynce do mięsa kawałki indyka, świeże umyte kurki, kawałki chleba. Wszystko wymieszać w misce, dodać przyprawę z rozmarynem i pieprzem cayenne, jajko, majeranek, doprawić solą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki. Przygotować sos kurkowo-śmietanowy: w 500 ml wrzącej wody rozpuścić bulion grzybowy, wrzucić klopsiki, gotować 8 minut, dodać dużą garść świeżych kurek gotować dalej 8 minut, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszać w małej ilości wody, dodać 3 łyżki śmietany do sosów, 2 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstniej, podawać z ryżem.
klopsiki podwójnie kurkowe
Etap 1
klopsiki podwójnie kurkowe
Etap 2
klopsiki podwójnie kurkowe
Etap 3
klopsiki podwójnie kurkowe
Etap 4