Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Klopsiki rybne nadziewane grzybami

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryby sprawić, dokładnie umyć, oczyścić z ości. Grzyby oczyścić, umyć, obgotować

Klopsiki rybne nadziewane grzybami

Składniki:

Klopsiki rybne nadziewane grzybami

 

  • 1 kg ryb
  • 20 dag świeżych grzybów (maślaki, koźlarze, surojadki, kurki)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Klopsiki rybne nadziewane grzybami
Ryby sprawić, dokładnie umyć, oczyścić z ości. Grzyby oczyścić, umyć, obgotować w osobnym wrzątku i zemleć podobnie jak ryby w maszynce do mięsa. Rybę, grzyby, tartą bułkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, uformować placuszki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Podawać na gorąco z ziemniakami piure, polane gorącym roztopionym masłem lub na zimno udekorowane kleksem majonezu lub kwaśnej śmietany.