iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Klopsiki w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie klopsy są bardzo zdrowe i lekkie, ponieważ zamiast smażyć, gotujemy je. Zamiast ziemniaków możemy je podawać np z ryżem.

Klopsiki w sosie

Składniki:

Klopsiki w sosie

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka posiekanego kopru,
  • sol, pieprz, olej,
  • 2 jajka,
  • łyżka bułki tartej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Gotowe klopsiki podane na talerzu z warzywami

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie
Mięso ugniatamy z koprem przeciśniętym czosnkiem, startą marchewką, jajkiem, bułką tartą solą oraz pieprzem. Formułujemy małe kulki. Gotujemy litr wody dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, przecier mleko i do wrzątku wrzucamy kulki. Zaprawiamy mąką i gotujemy 30 min na wolnym ogniu. Podajemy z ziemniakami