Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Klopsiki w sosie koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Danie wysoko białkowe, bez zbędnych węglowodanów, a do tego smaczne i lekkie.

Klopsiki w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w sosie koperkowym

 

  • klopiski:200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 4 łyżki wody
  • ząbek czosnku
  • łyżka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • sos: 5 łyżek krojonego koperku
  • łyżka masła
  • pół cebuli
  • 0,5 litra mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie koperkowym
Mięso kroimy na grubą kostkę, wrzucamy do malaksera wraz z resztą składników (oprócz koperku )na klopsiki. Miksujemy na jednolitą masę. Wyjmujemy ją na deskę, posypujemy koperkiem i wyrabiamy ręcznie. Koperek drobno kroimy, tak samo cebulkę. Na patelni rozpuszczamy masło, cebulę szklimy i dopiero dodajemy koper. Chwilę razem przesmażamy. Mokrymi dłońmi formujemy klopsiki i układamy na koperku i cebuli. Podlewamy wodą, przykrywamy i wolno dusimy. Ściągamy pokrywkę, pozwalamy odparować widzie. Zalewamy połową mleka, a w drugiej rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Gdy się zacznie gotować zagęszczamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Klopsiki w sosie koperkowym
Mięso z piersi kroimy w kostkę aby łatwiej było zmiksować.
Klopsiki w sosie koperkowym
Na koniec do masy mięsnej dodajemy łyżkę drobno krojonego koperku.
Klopsiki w sosie koperkowym
Na maśle podsmażamy do zeszklenie się cebulę, a następnie dodajemy koperek.
Klopsiki w sosie koperkowym
Gdy odparuje woda, wlewamy połowę mleka i doprawiamy sos.