ooleskaa

ooleskaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Klopsiki w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i proste danie idealne na obiad.

Klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

Klopsiki w sosie koperkowym

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wedle uznania drobiowe lub wieprzowe)
  • 1 torebka ryżu
  • 2 jajka
  • 1 bułka grahamka (najlepiej czerstwa)
  • 1 szklanka mleka
  • mąka pszenna
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie koperkowym
Ryż gotujemy według przepisu na pudełku. Grahamkę moczymy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, ugotowany ryż i odciśnięta bułkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące. Mięso wrzucamy do gotującego się bulionu. Po ok 20 minutach do klopsików wrzucamy pęczek posiekanego koperku. Czekamy aż koperek trochę pogotuje się z mięsem i wtedy zaprawiamy sos 1 łyżką mąki rozrobionej w 0,5 szk, zimnej wody. Po dodaniu mąki czekamy aż sos zagotuje się i odstawiamy z ognia. Klopsiki najlepiej smakują po ok 2 godzinach kiedy poleżą w sosie.