Sposób przygotowania:
klopsiki w sosie koperkowym
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko i 3 łyżki bułki tartej,cebulkę siekamy,rozgrzewamy na patelni troszkę masła i wrzucamy posiekaną cebulę,gdy cebulka się zeszkli to dodajemy ją do mięsa,wyrabiamy na jednolitą masę przyprawiając solą i pieprzem.gdy masa mięsna jest już gotowa to należy uformować niewielkie klopsiki i wstawić je na kwadrans do lodówki.W tym czasie w garnuszku gotujemy dwie szklanki wody,rozpuszczając w nich kostkę rosołową,dodajemy do wywaru posiekany koperek,gdy wywar się gotuje zmniejszamy ogień i wrzucamy klopsiki.Gdy klopsiki się gotują ,śmietanę rozbijamy z mąką i powoli cały czas mieszając dodajemy do wywaru.Gotujemy aż klopsy zaczną wypływać i sos zgęstnieje.
A.B.
Babciagramolka
madzia1984