kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Klopsiki w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ale trudno mi znaleźć dynię w zalewie i filety z sardeli :(

Klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

Klopsiki w sosie koperkowym

 

  • 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 słoik dyni w kwaśnej zalewie
  • ogórek sałatkowy
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 2 filety z sardeli
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie koperkowym
Tosty trzemy na tarce. Siekamy cebulkę i sardele. Mięsko zagniatamy dokładnie z tostami, jajkiem, cebulą i sardelami. Doprawiamy je. Gotujemy klopsiki w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Dynię osączamy, ogórka przekrajamy na połowę (wzdłuż) i usuwamy z niego pestki. Teraz kroimy ogórka w cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy mąkę i zasmażamy. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Wkładamy ogórki i gotujemy około 5 minut na malutkim ogniu. Dodajemy dynię i znów doprowadzamy do wrzenia. wrzucamy posiekany drobniutko koperek. Doprawiamy i gotujemy 3 minuty. Klopsiki podajemy z ziemniakami i polane sosem koperkowym.
Smacznego.