evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Klopsiki wieprzowo-imbirowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Klopsiki mają fajny posmak imbiru i są lekko pikantne,z tej porcji wychodzi 14 sztuk :-)

Klopsiki wieprzowo-imbirowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klopsiki wieprzowo-imbirowe

 

  • 380g polędwiczka wieprzowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule-czerwone
  • 1 kawałek imbiru świeżego dł.3cm (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 surowe jajo
  • 1 mała zwykła bułka (namoczona w mleku lub wodzie)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 papryczki chili bez pestek(ja miałam żółtą)
  • olej Kujawski z bazylią do smażenia
  • bułka tarta ok.1 szklanki
  • sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania

Sposób przygotowania:

Klopsiki wieprzowo-imbirowe
Umytą, osuszoną i pozbawioną z błonek polędwiczkę mielimy i przekładamy do misy. Dodajemy jajo,bułkę odciśniętą z wody lub mleka, jedną cebulę drobniutko posiekaną, dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i imbir. Solimy, pieprzymy i całość mieszamy na jednolitą masę. Następnie z mięsa formujemy kuleczki (wielkości piłki pimpongowej) i panierujemy je w bułce tartej. Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju z każdych stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej kujawski z bazylią dwie łyżki i dodajemy posiekaną cebulę oraz papryczkę chili. Smażymy do zwiędnięcia cebuli. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i jeszcze chwilę smażymy mieszając. Dodajemy pomidory z puszki- mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę gotujemy na wolnym ogniu i gotowe. Sos jest ostro-kwaśny . Gotowe klopsiki podajemy w towarzystwie sosu pomidorowego i np. ryżu :-)
Klopsiki wieprzowo-imbirowe
Umytą,osuszoną i pozbawioną z błonek polędwiczkę mielimy i przekładamy do misy.Dodajemy jajo,bułkę odciśniętą z wody lub mleka,jedną cebulę drobniutko posiekaną,dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i imbir.Solimy,pieprzymy i całość mieszamy na jednolitą masę.
Klopsiki wieprzowo-imbirowe
Następnie z mięsa formujemy kuleczki (wielkości piłki pimpongowej) i panierujemy je w bułce tartej.Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju z każdych stron na złoty kolor.Odsączamy na ręczniku papierowym.
Klopsiki wieprzowo-imbirowe
Na patelni rozgrzewamy olej kujawski z bazylią dwie łyżki i dodajemy posiekaną cebulę oraz papryczkę chili.Smażymy do zwiędnięcia cebuli.Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i jeszcze chwilę smażymy mieszając

Tagi:

tarta beza bezy