Sposób przygotowania:
Klopsiki wieprzowo-imbirowe
Umytą, osuszoną i pozbawioną z błonek polędwiczkę mielimy i przekładamy do misy. Dodajemy jajo,bułkę odciśniętą z wody lub mleka, jedną cebulę drobniutko posiekaną, dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i imbir. Solimy, pieprzymy i całość mieszamy na jednolitą masę. Następnie z mięsa formujemy kuleczki (wielkości piłki pimpongowej) i panierujemy je w bułce tartej. Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju z każdych stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej kujawski z bazylią dwie łyżki i dodajemy posiekaną cebulę oraz papryczkę chili. Smażymy do zwiędnięcia cebuli. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i jeszcze chwilę smażymy mieszając. Dodajemy pomidory z puszki- mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę gotujemy na wolnym ogniu i gotowe. Sos jest ostro-kwaśny . Gotowe klopsiki podajemy w towarzystwie sosu pomidorowego i np. ryżu :-)
zbysiowa
anemon
edytaha
evita0007
gusia1000