Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Klopsiki z chrzanem i ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie klopsiki najlepiej jest robić z mięsa mieszanego.( wieprzowo-wołowego )

Klopsiki z chrzanem i ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klopsiki z chrzanem i ziemniakami

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z chrzanem i ziemniakami
Ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym smalcu. Do miski włożyć mięso, dodać ziemniaki, cebulę, chrzan, śmietanę, 2 łyżki bułki tartej, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej rękami formować owalne klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Klopsiki z chrzanem i ziemniakami
Posiekaną cebulę zaszklić na rozgrzanym smalcu, dodać do miesa, wymieszać.
Klopsiki z chrzanem i ziemniakami
Przygotowane klopsiki obtaczać w bułce tartej i usmażyć na oleju.