misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Klopsiki z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z kaszą jęczmienną lub ryżem i surówką....

Klopsiki z ciecierzycą

Składniki:

Klopsiki z ciecierzycą

 

  • mielone mięso z kurczaka 40 dag
  • mleko 1/2 szkl
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • mąka 2 łyżki
  • olej lub oliwa 3 łyżki
  • czerstwa kajzerka
  • jajo
  • sól
  • pieprz
  • SOS:
  • niewielka cebula
  • nieduża świeża papryka
  • sól
  • przecier pomidorowy 1/2 szkl
  • oliwki bez pestek 8-10 szt
  • ciecierzyca z puszki, odsączona 45 dag
  • świeża lub suszona ostra papryka 1 kawałek mały
  • oliwa lub olej 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Klopsiki z ciecierzycą
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić, dodać do mięsa wraz z jajem, solą, pieprzem i natką, wyrobić na gładką masę. Formować okrągłe klopsiki, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanej oliwie lub oleju. Przygotować sos: zeszklić na oliwie lub oleju drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojoną drobno słodką paprykę, chwilę smażyć, dodać przecier. Po 3 minutach gotowania dodać oliwki i na koniec osączoną z zalewy ciecierzycę, zagotować. Doprawić solą i rozdrobnioną ostrą papryką włożyć klopsiki i gotować jeszcze 2 minuty. Podawać z kaszą jęczmienną lub ryżem i surówką.