Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Klopsiki z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dobre danie z kulek mięsno-pieczarkowych z groszkiem

Klopsiki z groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z groszkiem

 

  • Masa mięsna:
  • 25 dag mięsa mielonego(dowolne)
  • 50 dag pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki czerstwej (namoczyć i odcisnąć)
  • Dodatkowo:
  • otręby pszenne do panierowania klopsików
  • 1/2 litra bulionu
  • 1 puszka groszku( może być mrożony)
  • trochę maki wymieszanej z woda
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsiki z groszkiem
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Podsmażyć na oliwie.Cebulę obrać,posiekać i zeszklić na oliwie .Pieczarki i cebulę dodać do mięsa mielonego i doprawić do smaku przyprawami:solą ,świeżo zmielonym pieprzem ,majerankiem.Wbić jajko dodać bułkę tartą i bułkę namoczoną( w pół szklanki bulionie) i odciśniętą.Wyrobić masę mięsną.Z masy formować małe kulki,panierować w otrębach i usmażyć na rumiano . Usmażone klopsiki podlać gorącym bulionem i gotować na małym ogniu przez około pół godziny . Na koniec gotowania dodać odsączony z zalewy groszek (jeżeli mrożony to dodajemy w połowie gotowania) i zagęścić mieszanką mąki z wodą.Podajemy pn; z ryżem .
Klopsiki z groszkiem
Klopsiki mięsno-pieczarkowe przygotowane do smażenia
Klopsiki z groszkiem
Zdjęcie przedstawia smażące się na rumiany kolor klopsiki
Klopsiki z groszkiem
Etap 3
Klopsiki z groszkiem
Etap 4