gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki z kapustą pekińską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klopsiki z kapustą pekińską w sosie pomidorowym.

Klopsiki z kapustą pekińską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z kapustą pekińską

 

  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1/2 szklanki kaszki manny
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • sól czosnkowa
  • przyprawa do wieprzowiny
  • tłuszcz do smażenia
  • SOS:
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka przyprawy Kucharek
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki 12%

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z kapustą pekińską
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy przyprawy. Kapustę pekińską mielimy na drobno w rozdrabniaczu i przekładamy do mięsa. Do mielonego dodajemy także dwa jajka, pół szklanki kaszki manny oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. SOS: Wodę zagotowujemy z koncentratem pomidorowym, kostką rosołową i przyprawą Kucharek. Następnie do gotującego się sosu wlewamy śmietankę wymieszaną z jedną łyżką mąki. Doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wkładamy klopsiki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. (od czasu do czasu mieszamy). Klopsiki z sosem wykładamy na półmisek.
Klopsiki z kapustą pekińską
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy przyprawy.
Klopsiki z kapustą pekińską
Kapustę pekińską mielimy na drobno w rozdrabniaczu i przekładamy do mięsa.
Klopsiki z kapustą pekińską
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Klopsiki z kapustą pekińską
Wodę zagotowujemy z koncentratem pomidorowym, kostką rosołową i przyprawą Kucharek. Następnie do gotującego się sosu wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką