Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Klopsiki z mozarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

w każdym klopsiku serowa niespodzianka

Klopsiki z mozarellą

Składniki:

Klopsiki z mozarellą

 

  • KLOPSIKI:
  • 50 dkg mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1/2 cebuli startej na tarce jarzynowej
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii,
  • 20 kuleczek mini mozarelli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki bułki tartej,

 

 

  • SOS:
  • 1 cebula cała
  • 1 puszka pomidorów siekanych z czosnkiem (400g),
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30%,
  • 100 ml brandy,

 

  • do smaku: do smaku: sól, pieprz mielony, oregano suszone,
  • do smażenia: 3-4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z mozarellą
Mięso wymieszać z jajkiem, startą cebulą, bułką tartą, bazylią, doprawić solą, pieprzem i oregano, dokładnie wyrobić. Nabierać ręką nieduże porcje mięsa, w każdą wkładać jedną kuleczkę sera i dokładnie zlepić. Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju, przekładać na talerz. Na patelnię z resztką tłuszczu dorzucić posiekaną w drobną kostkę cebulkę i posiekany czosnek, podsmażyć aż się zrumienią, dodać koncentrat, rozmieszać. Wlać brandy i bardzo ostrożnie! podpalić. Kiedy płomień zgaśnie tzn. alkohol się wypali dołożyć pomidory z puszki i dolać nieco wody. Dusić pod przykryciem 15-30 min. Następnie dołożyć klopsiki i dusić jeszcze 30 min.. Podawać z ryżem.