Sposób przygotowania:
Klopsiki z suszonymi owocami
Do miski przełożyć mięso. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem oraz bazylią. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt luźna dodać mąki i dobrze wyrobić masę. Z masy formować mały placuszek i na środek położyć morele lub śliwkę i zamknąć w kulę. Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Sos; Cebule drobno pokroić. Zeszklić ja na maśle. Dodać pokrojone w mała kostkę pieczarki i dusić do miękkości. Dodać mąkę, wymieszać. Wlać około ½ szklanki wody i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Zblendować. Można jeszcze przetrzeć przez sito jeśli lubimy gładkie sosy. Do sosu dodać klopsiki i je zagrzać w nim. Smacznego!