Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Klopsiki zapiekane w zupie cebulowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Klopsiki zapiekane są bardzo smaczne i bardzo syte.Możemy je podać z ziemniakami i ulubioną surówką.Danie jest niedrogie i szybkie w wykonaniu.

Klopsiki zapiekane w zupie cebulowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Klopsiki zapiekane w zupie cebulowej

Klopsiki:

  • filet z kurczaka (około 30 dag )
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie zupy cebulowej ( ja użyłam francuskiej )
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • bułka tarta do obtoczenia pulpecików
  • 20 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Klopsiki zapiekane w zupie cebulowej

Przygotowanie mięsa:

Klopsiki zapiekane w zupie cebulowej
Z podanych składników przygotowujemy klopsiki.

Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy razem z bułką w maszynce.Do mięsnej masy wbijamy jajko,dodajemy bułkę tartą,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki obtaczając je w bułce tartej.Następnie obsmażamy je na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

Przygotowanie sosu i sera:

Klopsiki zapiekane w zupie cebulowej
Następnie przygotowujemy ser żółty i sos.

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Zupę cebulową wsypujemy do śmietany i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Klopsiki zapiekane w zupie cebulowej
Zrumienione klopsiki układamy w formie i pieczemy.

Pulpeciki układamy w formie żaroodpornej,na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietanowo-cebulową.Następnie pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Pieczenie:

Klopsiki zapiekane w zupie cebulowej
Stratym serem posypujemy upieczone mięso z sosem.

Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.

Zapiekanie:

Klopsiki zapiekane w zupie cebulowej
Zapiekamy jeszcze chwilę,aż ser zółty się rozpuści.

Zapiekamy jeszcze chwilę,aż ser się roztopi.