agusol

agusol

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Zapiekane klopsiki w sosie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczne zapiekane klopsiki doskonałe na obiad

Zapiekane klopsiki w sosie warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane klopsiki w sosie warzywnym

 

  • Klopsiki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 1 kajzerka namoczona
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 kulka sera mozzarella
  • Sos:
  • 3 duże pomidory
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • pól łyżeczki oregano lub kilka świeżych listków
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Zapiekane klopsiki w sosie warzywnym
Marchewkę zetrzeć na tarce, obrane pomidory i obraną cukinię pokroić w kostkę. Celulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory, marchewkę, cukinię, koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem, oregano. Dusić ok. 20 - 30 min. Mięso przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano. Dodać wyciśniętą kajzerkę, jajka i wyrobić na gładką masę. Uformować małe klopsiki i usmażyć na oleju. Do naczynia do zapiekania przełożyć klopsiki, które zalewamy przygotowanym sosem, na wierzchu układamy pokrojoną mozzarellę i zapiekamy ok.20 min w temp. 180.
Zapiekane klopsiki w sosie warzywnym
usmażone klopsiki w naczyniu do zapiekania
Zapiekane klopsiki w sosie warzywnym
klopsiki polane sosem pomidorowo- warzywnym
Zapiekane klopsiki w sosie warzywnym
mozzarelę można pokroić na cieńsze wiórki
Zapiekane klopsiki w sosie warzywnym
klopsiki zostały podane z młodymi ziemniakami