jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Klopsiki ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotleciki mięsne, wieprzowo-wołowe z dodatkiem aromatycznych ziół:)

Klopsiki ziołowe

Składniki:

Klopsiki ziołowe

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 bułka pszenna lub 2 kromki chleba pszennego tostowego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajo
  • 3-4 łyżki oleju
  • 5-6 łyżek mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki ziołowe
Bułkę lub chleb namoczyć w mleku, a potem odcisnąć. Cebulę posiekać drobno, a czosnek rozgnieść.. Mięso mielone połączyć z odciśniętym pieczywem, dodać cebulę, bułkę tartą, jajo, pietruszkę, koper, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dobrze wymieszać. Formować małe kotleciki, które obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, aż do zrumienienia około 5 minut na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, mięso podlać wodą, tak aby zakryło kotlety, przykryć pokrywą i dusić około 20-30 minut na małym ogniu.