Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Klopsy nadziewane wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamiast wątróbki z drobiu można dodać wątróbkę cielęcą.

Klopsy nadziewane wątróbką

Składniki:

Klopsy nadziewane wątróbką

 

  • 1/2 kg mięso mielone,
  • 2 szt jajka,
  • 4-5 szt wątróbki z drobiu,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1/2 szkl bułka tarta,
  • 2 łyżeczki przyprawa do mięsa mielonego,
  • do smaku pieprz,
  • 1 szt cebula,
  • olej do smażenia,
  • do smaku sól

 

Sposób przygotowania:

Klopsy nadziewane wątróbką
Mięso mielone włożyć do miseczki, dodać 2 łyżki bułki tartej, przyprawę do mięsa mielonego, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wyrobić. Na patelnię wlać olej, rozgrzać i zeszklić drobno posiekaną cebulę.Wątróbki umyć, oczyścić, pokroić i usmażyć razem z cebulą na rozgrzanym oleju, przyprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej rękami formować niewielkie placuszki, na każdy nakładać łyżkę wątróbki z cebulą i formować kulki. Klopsiki obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z surówką i ziemniakami.