Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Klopsy z czosnkiem marynowanym i natką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjne klopsy dzisiaj podane w nieco innej odsłonie - z natką pietruszki oraz czosnkiem marynowanym.

Klopsy z czosnkiem marynowanym i natką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsy z czosnkiem marynowanym i natką

 

  • 50 dkg łopatki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • kucharek
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 słoika czosnku marynowanego
  • olej do smażenia
  • ew. ulubiony sos

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsy z czosnkiem marynowanym i natką
Łopatkę wraz z czosnkiem zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko. Dodać do smaku przyprawę kucharek i pieprz. Natkę pietruszki posiekać. Dodać do mięsa. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do reszty składników. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Wyrobić jednolitą masę. Odrywać niewielkie ilości mięsa, w środek wkładać ząbek czosnku, oblepić mięsem formując kuleczki. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć klopsy z obu stron na kolor rumiany. Przed podaniem można polać ulubionym sosem.
Klopsy z czosnkiem marynowanym i natką
Mięso wraz z czosnkiem zmielić w maszynce.
Klopsy z czosnkiem marynowanym i natką
Do mięsa dodać jajko oraz przyprawy do smaku.
Klopsy z czosnkiem marynowanym i natką
Ze wszystkich składników wyrobić jednolitą masę.
Klopsy z czosnkiem marynowanym i natką
Klopsy smażyć na mocno rozgrzanym oleju.