Sposób przygotowania:
Klopsy ryżowo-warzywne Eli
Obraną,umytą marchew zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,cebulę posiekać.Groszek odlać na sitku,przepłukać zimną wodą i odsączyć.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,dodać cebulę i smażyć aż się lekko zrumieni.Ugotowany ryż włożyć do miski,dodać cebulę,marchew,groszek,bułkę tartą,przyprawę do wieprzowiny,jajka sól,pieprz do smaku i wymieszać.Z masy formować owalne klopsy i obtaczać w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy z obu stron na rumiano.Do szerokiego rondla lub brytfanny wlać 1/2 litra wrzącej wody,dodać kostkę bulionową,wymieszać,dodać sos słodko-kwaśny,koncentrat pomidorowy,czosnek granulowany,doprawić papryką ostrą,cukrem,solą i zagotować.Do sosu włożyć usmażone klopsy i dusić 10 minut.Klopsy podawać razen z sosem.Smacznego!
Natala1210
basaii
evita0007