eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Klopsy ryżowo-warzywne Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Jarskie klopsy z sosem słodko-kwaśnym.

Klopsy ryżowo-warzywne Eli

Składniki:

Klopsy ryżowo-warzywne Eli

 

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia klopsów
  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego Łowicz
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • odrobina cukru
  • papryka ostra

Sposób przygotowania:

Klopsy ryżowo-warzywne Eli
Obraną,umytą marchew zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,cebulę posiekać.Groszek odlać na sitku,przepłukać zimną wodą i odsączyć.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,dodać cebulę i smażyć aż się lekko zrumieni.Ugotowany ryż włożyć do miski,dodać cebulę,marchew,groszek,bułkę tartą,przyprawę do wieprzowiny,jajka sól,pieprz do smaku i wymieszać.Z masy formować owalne klopsy i obtaczać w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy z obu stron na rumiano.Do szerokiego rondla lub brytfanny wlać 1/2 litra wrzącej wody,dodać kostkę bulionową,wymieszać,dodać sos słodko-kwaśny,koncentrat pomidorowy,czosnek granulowany,doprawić papryką ostrą,cukrem,solą i zagotować.Do sosu włożyć usmażone klopsy i dusić 10 minut.Klopsy podawać razen z sosem.Smacznego!