Sposób przygotowania:
Klopsy z dorsza w sosie kaparowym
Bułki pokroić na małe kawałki i namoczyć w gorącej wodzie. Wodę odcisnąć. Dorsza pokroić na średniej wielkości kawałki, zalać niewielką ilością wody i dusić ok. 15 minut. Rybę odcedzić na sicie, zostawić wywar. Do ryby dodać bułkę, jajka, pokrojona natkę pietruszki i wymieszać drewnianą łyżką. Doprawić solą. Nastawić wodę w dużym garnku, zagotować i posolić. Formować dwiema łyżkami klopsy i kłaść na wrzącą wodę i gotować przez 10 minut. Wyjąć na podgrzany półmisek i odstawić w ciepłe miejsce. Zagotować wywar rybny i dodać mąkę i masło rozgniecione widelcem stale mieszając trzepaczką. Dodać kapary. Sos przyprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym i sosem worcester. Polać klopsy i podawać . Smacznego.