szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Kluseczki z makiem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne kluseczki z makiem i bakaliami.

Kluseczki z makiem i bakaliami

Składniki:

Kluseczki z makiem i bakaliami

 

  • 250 gram maku
  • szklanka różnych bakalii
  • 6 łyżek miodu
  • 350 gram mąki
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Kluseczki z makiem i bakaliami
Mak wypłukać, moczyć przez około 20 minut, następnie odcedzić, zalać wrzątkiem tak aby przykryła ziarna, gotować pod przykryciem tak długo aż mak będzie miękki, następnie osączyć z wody i zemleć w maszynce. Z mąki, jajek, odrobiny soli i ciepłej wody zagnieść ciasto i rozwałkować je, pokroić na pasy a potem na małe kwadraciki. Takie kluseczki wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 4 minuty aż wypłyną na zewnątrz, następnie odcedzić, przelać zimna wodą i osączyć. mak wymieszać z posiekanymi bakaliami oraz miodem, całość połączyć z naszymi kluseczkami, smacznego :)