Sposób przygotowania:
Kluski drobiowe do rosołu
Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze. Dodaję jajka, cebulkę, czosnek, resztę przypraw i mieszam.
Następnie wsypuję grysik ( kasza manna) bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia się składników.
Jeśli masa jest zbyt rzadka, aby formować kluseczki, dodaję mąki.
Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około 10 minut, od ponownego zawrzenia wody.
Ugotowane podaję z gorącym rosołem.
Kluski można gotować od razu w rosole, jednak rosół nie będzie już taki klarowny.
Następnie wsypuję grysik ( kasza manna) bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia się składników.
Jeśli masa jest zbyt rzadka, aby formować kluseczki, dodaję mąki.
Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około 10 minut, od ponownego zawrzenia wody.
Ugotowane podaję z gorącym rosołem.
Kluski można gotować od razu w rosole, jednak rosół nie będzie już taki klarowny.