zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 715]

Kluski drobiowe do rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kluseczki z wątróbki drobiowej, i delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Doskonały dodatek do rosołu.

Kluski drobiowe do rosołu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski drobiowe do rosołu

 

  • 50 dag wątroby drobiowej
  • 1 pierś z kurczaka
  • łyżka cebuli liofilizowanej
  • 2 jajka
  • łyżeczka czosnku w granulkach
  • pieprz biały mielony
  • sól ( wg smaku )
  • ( najlepiej po zrobieniu kluseczek, uformować jedną malutką,
  • ugotować i gotową skosztować, i ewentualnie doprawić )
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2-3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Kluski drobiowe do rosołu
Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze. Dodaję jajka, cebulkę, czosnek, resztę przypraw i mieszam.

Następnie wsypuję grysik ( kasza manna) bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia się składników.

Jeśli masa jest zbyt rzadka, aby formować kluseczki, dodaję mąki.

Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około 10 minut, od ponownego zawrzenia wody.

Ugotowane podaję z gorącym rosołem.

Kluski można gotować od razu w rosole, jednak rosół nie będzie już taki klarowny. 
Kluski drobiowe do rosołu
Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze
Kluski drobiowe do rosołu
Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku
Kluski drobiowe do rosołu
Kluski można gotować od razu w rosole, jednak rosół nie będzie już taki klarowny.