jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kluski nadziewane boczkiem wędzonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kluski z nadzieniem z boczku wędzonego z cebulą tymiankową.

Kluski nadziewane  boczkiem wędzonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski nadziewane boczkiem wędzonym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski nadziewane boczkiem wędzonym
Mielimy mięso, boczek z obranym czosnkiem i 1 cebulą. Doprawiamy masę solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę do miseczki. Przyklepujemy lekko masę, wybieramy 1/4 część i zapełniamy miejsce mąką. Wkładamy z powrotem ziemniaki, dodajemy jajo, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto na kluski. Robimy wałeczek ,kroimy go w plastry. Spłaszczamy każdy plasterek, nadziewamy farszem mięsnym. Gotujemy kluski w lekko osolonej wodzie. Pozostałe cebule obieramy, kroimy w ćwierć plasterki i smażymy z dodatkiem tymianku na maśle sklarowanym i oliwie do chwili, aż cebula będzie szklista. Podajemy kluski z cebulą i rozetkami roszponki.
Kluski nadziewane  boczkiem wędzonym
Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajo i śmietanę.
Kluski nadziewane  boczkiem wędzonym
Zmielony boczek z mięsem doprawiamy solą i pieprzem
Kluski nadziewane  boczkiem wędzonym
Kluski podajemy z cebulką tymiankową i roszponką.

Tagi:

mięso