jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kluski nadziewane soczewicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Białko roślinne jest bardzo ważne w diecie wegańskiej, wiec nadziałam kluski soczewicą.

Kluski nadziewane soczewicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski nadziewane soczewicą

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski nadziewane soczewicą
Moczymy soczewicę na 1 godzinę. Gotujemy ją do miękkości . Obieramy ziemniaki. Połowę gotujemy, połowę ścieramy na drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciskamy z płynu. Sok odstawiamy, by uzyskać krochmal. Ugotowane przeciskamy przez praskę - studzimy. Obieramy cebulę i kroimy ją w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanym oleju, dodajemy soczewicę (bez płynu), cząber, pieprz czarny i ziołowy - przesmażamy jeszcze kilka minut i odstawiamy do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki łączymy z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem - mieszamy dokładnie. Formujemy placki, nakładamy soczewicę do środka , zlepiamy je i formujemy kluski okrągłe lub owalne. Gotujemy kluski w lekko osolonej wodzie.
Kluski nadziewane soczewicą
Przesmażoną na oleju cebulę z soczewicą doprawiamy przyprawami.
Kluski nadziewane soczewicą
Ugotowane kluski wykładamy na talerz i ozdabiamy rozetkami roszponki

Tagi:

soczewica