Sposób przygotowania:
Kluski nadziewane soczewicą
Moczymy soczewicę na 1 godzinę. Gotujemy ją do miękkości . Obieramy ziemniaki. Połowę gotujemy, połowę ścieramy na drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciskamy z płynu. Sok odstawiamy, by uzyskać krochmal. Ugotowane przeciskamy przez praskę - studzimy. Obieramy cebulę i kroimy ją w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanym oleju, dodajemy soczewicę (bez płynu), cząber, pieprz czarny i ziołowy - przesmażamy jeszcze kilka minut i odstawiamy do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki łączymy z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem - mieszamy dokładnie. Formujemy placki, nakładamy soczewicę do środka , zlepiamy je i formujemy kluski okrągłe lub owalne. Gotujemy kluski w lekko osolonej wodzie.
kołczu
przejs