Sposób przygotowania:
Kluski ślaskie nadziewane gyrosem
Ziemniaki zmielić maszynka lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinna wyjść gładka masa jak puree). Do masy dadać jajo i make ziemniaczana (dodawać stopniowo) i wyrabiać ciasto. Gotowe nie będzie kleić sie do rąk.
Mięso przesmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa.
Nabierać porcje ciasta, nadziewac przygotowanym mięsem i formować tak jak pyzy.
Zagotować w szerokim garnku wode z solą i porcjami gotować na małym ogniu (ok. 5 minut od chwili wypłyniecia). Można podawać okraszone smazona cebulka lub polane sosem pieczeniowym.
Mięso przesmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa.
Nabierać porcje ciasta, nadziewac przygotowanym mięsem i formować tak jak pyzy.
Zagotować w szerokim garnku wode z solą i porcjami gotować na małym ogniu (ok. 5 minut od chwili wypłyniecia). Można podawać okraszone smazona cebulka lub polane sosem pieczeniowym.
luna
Sarenka