caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kluski ślaskie nadziewane gyrosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Połączenie tradycji z nowoczesnością :)

Kluski ślaskie nadziewane gyrosem

Składniki:

Kluski ślaskie nadziewane gyrosem

 

 

  • Nadzienie:
  • 1-2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • ugotowane mieso z kurczaka (obrane z 1 porcji rosołowej i skrzydełek)
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kluski ślaskie nadziewane gyrosem
Ziemniaki zmielić maszynka lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinna wyjść gładka masa jak puree). Do masy dadać jajo i make ziemniaczana (dodawać stopniowo) i wyrabiać ciasto. Gotowe nie będzie kleić sie do rąk.
Mięso przesmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa.
Nabierać porcje ciasta, nadziewac przygotowanym mięsem i formować tak jak pyzy.
Zagotować w szerokim garnku wode z solą i porcjami gotować na małym ogniu (ok. 5 minut od chwili wypłyniecia). Można podawać okraszone smazona cebulka lub polane sosem pieczeniowym.