Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kluski śląskie z farszem mięsnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kluski śląskie to jedno z dań które przez wiek wieków zostało nienaruszalną tradycją regionu z którego pochodzę, koniecznie musisz spróbować

Kluski śląskie z farszem mięsnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie z farszem mięsnym

 

 

  • Farsz:
  • 30 dkg ugotowanego mięsa
  • 30 dkg ugotowanego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z farszem mięsnym
Gorące ziemniaki przecisnąć przez prasę i poczekać aż ostygną. Do zimnych ziemniaków dodać 1/5 objętości mąki ziemniaczanej, zagnieść ciasto. Mięso i boczek przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać podsmażoną cebulę jajko i pieprz. Wyrobić jednolitą masę. W ręku formować placuszki, na placuszek nakładać farsz i zalepiać zgrabną pyzę. Wrzucać na osolony wrzątek nie przerywając wrzenia. Gotować 5 – 10 minut od chwili kiedy wypłyną. Podawać polane tłuszczem.
Kluski śląskie z farszem mięsnym
Składniki niezbęde do przygotowania pysznych klusek
Kluski śląskie z farszem mięsnym
Ziemniaki przeciśniete przez praske z mąką, zmielone mięsko
Kluski śląskie z farszem mięsnym
Wyrobiony farsz mięsny jak i ciasto na kluski śląskie
Kluski śląskie z farszem mięsnym
Gotowe do ugotowania kluseczki z mięsnym farszem - smacznego