Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z gulaszem.
Aby przyrządzić kluski śląskie należy obrać ze skórki, następnie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy ziemniaki ostygną należy je zemleć przez maszynkę. Ziemniaki wrzucamy do miski i dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyciągamy i w to miejsce nasypujemy mąkę ziemniaczaną, następnie wrzucamy wyciągnięte ziemniaki, wbijamy dwa jajka, doprawiamy solą. Wyrabiamy ciasto ziemniaczane. Po czym formujemy kulki o średnicy ok. 3 cm. Środek klusek odciskamy palcem. Tak przygotowane kluski gotujemy, aż zmiękną w osolonej, wrzącej wodzie. Następnie zabieramy się za gulasz. Mięso należy pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Gdy mięso się lekko podsmaży, wrzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek obrany ze skórki i wyciśnięty przez praskę. Czekamy aż cebula lekko się zeszkli. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy papryką słodką w proszku, posypujemy przyprawą do mięsa wieprzowego, podlewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie i bulion troszkę odparuje. Pod koniec duszenia sos podbijamy mąką i energicznie mieszamy. Tak przyrządzonym sosem polewamy ugotowane wcześniej kluski śląskie. Smacznego :)