motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kluski ślaskie z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kluski śląskie można podawać na wiele sposobów. Ja będę przygotowywać je z sosem pieczarkowym i cebulką.

Kluski ślaskie z pieczarkami

Składniki:

Kluski ślaskie z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ślaskie z pieczarkami
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę ziemniaczany i wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy kulki i robimy dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia 2 minuty. SOS. Obrane pieczarki smażymy na roztopionym maśle razem z cebulką. Podlewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Doprawiamy do smaku. Ugotowane kluski polewamy przygotowanym sosem.

Tagi:

jajko sosy jajka