Sposób przygotowania:
Kluski w sosie migdałowym
Ziemniaki umyć zalać osoloną wodą gotować 30 minut.Ziemniaki obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostygnięcia. Do ziemniaków dodać mąkę i jaja wyrobić ciasto. Doprawić do smaku pieprzem i solą.Dłońmi posypanymi mąką uformować kluski długości palca o spiczastych końcach.Kluski włożyc do wrzącej osolonej wody i gotowac 2 minuty na malym ogniu przełożyć na sitko zahartować zimną wodą i odsączyć. Usmażyć na sklarowanym maśle na złotobrązowy kolor.Na sos migdalowy skarmelizować cukier dodać migdały i zarumienic je na jasno brązowy kolor.Dodać śmietanę lub mleko i zagotować Laskę wanilii rozciąc i dodać środek do sosu Zredukować objętość sosu waniliowego do 2/3 i usunąć wanilię Sos dokładnie zmiksować przetrzec przez bardzo drobne sitko . Ponownie przelać sos do garnka. Kluski zagrzać w sosie migdałowym i gotowac tak długo aż sie lekko skarmelizują.Maliny zmiksować z cukrem pudrem i odlać sok. Kluski sos migdałowy mus malinowy i lody waniliowe wyłożyć na talerz posypać prażonymi migdałami w słupkach. Od razu podawać