Sposób przygotowania:
Kluski w sosie pieczarkowym
Pieczarki oczyścić i pokroić .Podsmażyć na łyżce masła z oliwą na lekko rumiany kolor.Posolić ,popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem .Podlać gorącą wodą ok.pół litra dodać majeranek i gotować ok. 20 minut. Sos zagęścić mlekiem wymieszanym z mąką .Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.Przestudzić i obrać z łupin. Przepuścić przez praskę . Dodać jajko, żółtka, sól, świeżo zmielony pieprz i mąkę.Wyrobić ciasto i zrobić wałeczki. Pokroić na kluseczki i gotować w osolonym wrzątku przez około 2-3 minutki. Odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać i włożyć porcje na talerz.