Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Kluski w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne kluseczki w sosie mocno pieczarkowym

Kluski w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski w sosie pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski w sosie pieczarkowym
Pieczarki oczyścić i pokroić .Podsmażyć na łyżce masła z oliwą na lekko rumiany kolor.Posolić ,popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem .Podlać gorącą wodą ok.pół litra dodać majeranek i gotować ok. 20 minut. Sos zagęścić mlekiem wymieszanym z mąką .Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.Przestudzić i obrać z łupin. Przepuścić przez praskę . Dodać jajko, żółtka, sól, świeżo zmielony pieprz i mąkę.Wyrobić ciasto i zrobić wałeczki. Pokroić na kluseczki i gotować w osolonym wrzątku przez około 2-3 minutki. Odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać i włożyć porcje na talerz.
Kluski w sosie pieczarkowym
Zdjęcie przedstawia przygotowane produkty do wyrobienia ciasta na kluski
Kluski w sosie pieczarkowym
Zdjęcie przedstawia przygotowywanie kluseczek z ciasta ziemniaczanego