Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluski z bułki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nawet ze zwykłej bułki kajzerki można zrobić ciekawą potrawę

Kluski z bułki

Składniki:

Kluski z bułki

 

  • 1 szt bulka kajzerka,
  • 1/2 kg bulka tarta,
  • 3 szt jajka,
  • 5 dag maslo,
  • 1 szkl mleko,
  • 5 dag szynka,
  • 15 dag boczek wędzony,
  • 4 łyżki szczypiorek usiekany,
  • do smaku sól czosnkowa,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi,
  • 1 szt cebula,
  • 1/2 szkl mąka

 

Sposób przygotowania:

Kluski z bułki
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę bułkę kajzerkę, zrumienić. Bułkę tartą zalać mlekiem. W rondelku stopić boczek, wsypać posiekaną cebulę, zrumienić. Do bułki tartej dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę, połowę boczku razem z cebulą, żółtka, grzanki, szczypiorek i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. przyprawić do smaku. Formować okrągłe kluseczki, obtaczać w mące, wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową, polać stopionym boczkiem z cebulką.