Sposób przygotowania:
Kluski z jabłkami
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszku, rozpuszczone masło. Wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto dodając wodę. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto cienko wałkujemy, a następnie odkładamy na około 20 minut żeby przeschło. Po przeschnięciu ciasto tniemy na równe części. Nakładamy po kilka na siebie, mocno posypując mąką. Tniemy kluseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy, aby przeschnął. Gotowy gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu ok. 6 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy. Jeśli jabłka są kwaśna dodajemy cukier. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cukier kryształ oraz cynamon. Mieszamy, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. Tak przygotowane cynamonowe kluski łączymy z wysmażonymi jabłkami. Mieszamy, porcjujemy i podajemy.’