jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kluski z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przed podaniem dekorujemy śmietaną i melisą. Całość jeszcze raz posypujemy cynamonem.

Kluski z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z jabłkami
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszku, rozpuszczone masło. Wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto dodając wodę. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto cienko wałkujemy, a następnie odkładamy na około 20 minut żeby przeschło. Po przeschnięciu ciasto tniemy na równe części. Nakładamy po kilka na siebie, mocno posypując mąką. Tniemy kluseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy, aby przeschnął. Gotowy gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu ok. 6 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy. Jeśli jabłka są kwaśna dodajemy cukier. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cukier kryształ oraz cynamon. Mieszamy, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. Tak przygotowane cynamonowe kluski łączymy z wysmażonymi jabłkami. Mieszamy, porcjujemy i podajemy.’
Kluski z jabłkami
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy!
Kluski z jabłkami
Przeschnięte ciasto tniemy na mniejsze części, składamy przesypując mąką i tniemy kluski
Kluski z jabłkami
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cukier oraz cynamon.
Kluski z jabłkami
Ugotowane kluski dokładamy do masła. Mieszamy. Dodajemy przysmażone jabłka.