Sposób przygotowania:
Kluski z jabłkami Danusi
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować.
Następnie odcedzić ziemniaki, ostudzić i zemleć w maszynce.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach.
Ziemniaki przełożyć do dużej miski, dodać jajka, cukier, wanilię, i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i starte jabłka.
Dobrze wymieszać, zagnieść ciasto.
Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut.
Odcedzić i polać kluski stopionym masłem
.
Następnie odcedzić ziemniaki, ostudzić i zemleć w maszynce.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach.
Ziemniaki przełożyć do dużej miski, dodać jajka, cukier, wanilię, i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i starte jabłka.
Dobrze wymieszać, zagnieść ciasto.
Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut.
Odcedzić i polać kluski stopionym masłem
.