Anyzkowo

Anyzkowo

Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Kluski z makiem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny świąteczny makaron

Kluski z makiem i bakaliami

Składniki:

Kluski z makiem i bakaliami

 

  • 2 szklanki zmielonego maku,
  • 250ml kremówki,
  • 250ml wody,
  • 20ml rumu,
  • 100g rodzynek,
  • 100g migdałów,
  • 100g orzechów laskowych,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • 1 opakowanie makaronu muszelki Mamma Mia!

Sposób przygotowania:

Kluski z makiem i bakaliami
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mak zalej kremówką zmieszaną z wodą. Odstaw na 30 minut. Przepuść przez maszynkę 3 razy. Rodzynki namocz w rumie. Migdały, orzechy obierz i posiekaj grubo.Dodaj do maku miód, rodzynki, migdały, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj masę z ugotowanym makaronem.