Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane z bobem
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy, obieramy z łupin i mielimy w maszynce do mięsa. Cebule obieramy, kroimy drobno i obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Gdy cebula zarumieni się dodajemy do niej przemielony bób. Przesmażamy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Wystawiamy z ognia i studzimy.
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą miękkie, wystawiamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy tworzymy kluski ( takie jak pyzy) i nadziewamy poprzednio zrobionym farszem z bobu. W garnku gotujemy wodę, delikatnie ją solimy, do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy dopóki nie wypłyną.
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą miękkie, wystawiamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy tworzymy kluski ( takie jak pyzy) i nadziewamy poprzednio zrobionym farszem z bobu. W garnku gotujemy wodę, delikatnie ją solimy, do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy dopóki nie wypłyną.