Sposób przygotowania:
Knedel z truskawkami gotowany na parze
W malakserze zmielić ser. Dodać jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy, otarte skórki cytrynową i z klementynki , mąkę. Wymieszać dokładnie ( mąkę dodawać stopniowo , najpierw szklankę a potem po łyżce bo zależnie od wilgotności sera zużyjemy całość lub czasem wystarczy szklanka i kilka łyżek ) Truskawki umyć , usunąć szypułki . Pokroić drobno. Masę na knedel wyłożyć na folię spożywczą . Posypać połową truskawek wciskając ją w ciasto. Zwinąć za pomocą folii w rulon . Zawinąć knedel w folię . Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 45 minut na małym gazie ( sprawdzamy za pomocą patyczka do ciasta wbijając przez folię na środku knedla - jak jest suchy to knedel jest ugotowany.* W czasie kiedy knedel sie gotuje rozpuścić na patelni masło .Wsypać na nie bułkę tartą i cukier trzcinowy . Zamieszać. Ugotowany knedel wyjąć i odwinąć z folii. Pokroić w grube plastry. Podawać polany masłem z bułką i cukrem posypany pokrojonymi truskawkami. Osobno podać kwaśną gęstą śmietanę.* można skrócić czas gotowania robiąc zamiast 1 dużego 2 - 4 mniejszych knedli. ** po pokrojeniu wyszło 8 plastrów ( 6 grubych i 2 ,, piętki")
edytaha