Sposób przygotowania:
Knedle
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, a następnie odłożyć, żeby wystygły. Ugotowane i ostudzone ziemniaki dobrze zmielić. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a następnie szczyptę soli oraz wbić jajko. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Z masy wyrobić ciasto, a z wyrobionego ciasta uformować wałek. Z utworzonego wałka kroić mniejsze kawałki. Śliwki bardzo dokładnie umyć, przeciąć na pół, żeby wyciągnąć ze środka pestki. Do każdego odkrojonego ciasta włożyć po jeden śliwce, a później kształtować z ciasta knedle. Kluski włożyć do ciepłej wody i gotować do czasu, aż wypłyną na wierzch. Masło roztopić na patelni i polać nim ugotowane kluski, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!