Sposób przygotowania:
Knedle morelowe
Przygotowanie ciasta ziemniaczanego: ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać bułkę tartą, sól, wanilię, mąkę, kaszę i masło wymieszane z żółtkiem. Zagnieść.
Przygotowanie ciasta parzonego: do 250 ml zagotowanej z solą i masłem wody wsypać mąkę i zaparzać, aż zrobi się duża klucha. Wyłożyć do miski, dodać żółtka i zagnieść. Ciasto musi być gładkie i błyszczące.
Przygotowanie ciasta twarogowego: twaróg wymieszać z solą, cukrem, wanilią, żółtkami, bułką tartą i mąką.
Przygotowanie knedli: z moreli wyjąć pestki, a na ich miejsce włożyć kostki cukru. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą morelę owinąć ciastem, formując knedel. Knedle wkładać do wrzątku i gotować przez 12 minut. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć bułkę z cynamonem. Polać knedle.
Przygotowanie ciasta parzonego: do 250 ml zagotowanej z solą i masłem wody wsypać mąkę i zaparzać, aż zrobi się duża klucha. Wyłożyć do miski, dodać żółtka i zagnieść. Ciasto musi być gładkie i błyszczące.
Przygotowanie ciasta twarogowego: twaróg wymieszać z solą, cukrem, wanilią, żółtkami, bułką tartą i mąką.
Przygotowanie knedli: z moreli wyjąć pestki, a na ich miejsce włożyć kostki cukru. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą morelę owinąć ciastem, formując knedel. Knedle wkładać do wrzątku i gotować przez 12 minut. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć bułkę z cynamonem. Polać knedle.