olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Knedle z ciasta ptysiowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rozplywajace sie w ustach knedliczki z dodatkiem brzoskwin, maja posmak ptysi

Knedle z ciasta ptysiowego

Składniki:

Knedle z ciasta ptysiowego

 

  • 200g maki,
  • 2 szklanki wody lub mleka
  • 100g masla lub margaryny
  • 5 jajek
  • 500g brzoswin lub moreli
  • szklanka sosu morelowego
  • sol do smaku

Sposób przygotowania:

Knedle z ciasta ptysiowego
Mleko zagotowac z maslem, wsypac make, wymieszac, postawic na mylm ogniu i podgrzewac, mieszajac drewniana lyzka. Geste, przejrzyste ciasto zdjac z ognia i dodawac kolejno jajka ciagle ucierajac, posolic, wymieszzac. z ciaasta formowac okragle kule nadziewajac czastkami owocow. Gotowac we wrzacej osolonej wodzie. Po ugotwaniu wymowac lyzka cedzakowa na talerze i polac sosem morelowym.